KARIPAP PUSING

Khamis, 18 Julai 2013

Hikmah Daripada Perubahan Langit Setiap Waktu Solat

Setiap kali perubahan alam di dunia ini merupakan sebagai penanda setiap kali solat lima waktu.  Perubahan waktu ini juga mempunyai perkaitan rapat dengan unsur-unsur kejadian manusia, haiwan dan tumbuh-tumbuhan.  Setiap satunya akan memberi tindakbalas secara semulajadi tanpa kita sedari.
Itulah bukti kekuasaan Allah SWT bagi sesiapa yang memikirkannya.  Jika kita menjaga setiap solat kita, banyak fadhilat akan kita dapati daripadanya berdasarkan setiap perubahan alam seperti yang berikut ini.
1. Waktu solat Subuh
Waktu subuh hening
Jika kita sering memperhatikan waktu selepas subuh, apalagi menjelang siang, langit seringkali berwarna biru yang diselangi dengan merah (oren) yang dihasilkan oleh sinar mentari yang akan terbit.
Dalam Islam, tidur selepas subuh sangat dilarang kerana akan ketinggalan rezeki. Seperti Sabda Rasulullah:
“Ya Allah berikanlah keberkatan kepada umatku di pagi harinya,”
(Hadis Riwayat  Abu Daud no. 2606, Tirmidzi no. 1212, Ibnu Majah no. 2236, sahih At-Targhiib waTarhiib no, 1693)
Selain itu, kita tidak dibenarkan tidur selepas subuh adalah kerana warna biru mempengaruhi kelenjar tiroid. Bila kelenjar tiroid lemah, kita akan menghadapi masalah kehausan sepanjang hari.
Pada waktu subuh, alam berada dalam spektrum warna biru muda yang bersamaan dengan frekuensi tiroid yang mempengaruhi sistem metabolisma tubuh.  Jadi warna biru muda atau waktu subuh mempunyai rahsia yang berkaitan dengan rezeki dan komunikasi.
Mereka yang kerap tertinggal waktu subuhnya ataupun terlewat secara berulang-ulang kali, lama-kelamaan akan menghadapi masalah komunikasi dan rezeki. Ini kerana tenaga alam iaitu biru muda tidak dapat diserap oleh tiroid yang mesti berlaku dalam keadaan roh dan jasad dalam keadaan tidur dalam erti kata lain lebih baik terjaga daripada tidur.
Di sini juga dapat kita ambil hikmah untuk solat di awal waktu.  Jadi, bagi  mereka yang terlewat solat subuh sebenarnya sudah mendapat tenaga yang tidak optimum lagi.
2.  Solat Zohor
Waktu Zohor
Ketika ini warna kuning mendominasi atmosfera. Mengurangkan makan pada waktu kuning (siang hari) ialah amalan terbaik untuk menjaga supaya pemikiran menjadi kreatif, tajam, dan peka.
Kita juga amat digalakkan untuk melakukan puasa sunat Isnin dan Khamis untuk menggurangi beban kerja organ pencernaan.  Spektrum warna pada waktu ini bersamaan dengan frekuensi perut dan hati yang berkaitan dengan sistem pencernaan.
Warna kuning ini mempunyai rahsia yang berkaitan dengan keceriaan. Jadi mereka yang selalu ketinggalan atau terlewat Zuhurnya berulang-ulang kali dalam hidupnya akan menghadapi masalah di perut dan hilang sifat cerianya.
3.  Solat Asar
Waktu Asar
Kemudian warna alam akan berubah kepada warna oren, iaitu masuknya waktu Asar di mana spektrum warna pada waktu ini bersamaan dengan frekuensi prostat, uterus, ovari dan testis yang merangkumi sistem reproduktif.
Rahsia warna orange ialah kreativiti. Orang yang kerap tertinggal Asar akan hilang daya kreativitinya dan lebih malang lagi kalau di waktu Asar digunakan untuk tidur.
4.  Waktu Maghrib

Waktu Maghrib
Menjelang waktu Maghrib, alam berubah ke warna merah dan di waktu ini kita kerap dinasihatkan oleh orang tua agar tidak berada di luar rumah. Ini kerana spektrum warna pada waktu ini menghampiri frekuensi jin dan iblis (infra-red) Ini bermakna jin dan iblis pada waktu ini amat bertenaga kerana mereka bergema dengan alam. Mereka yang sedang dalam perjalanan juga sebaiknya berhenti dahulu pada waktu ini dengan menunaikan solat Maghrib dulu.
Rahsia waktu Maghrib atau warna merah ialah keyakinan, frekuensi otot, saraf dan tulang.   Tahukah anda bahawa warna merah yang dipancarkan oleh alam ketika itu mempunyai resonansi yang sama dengan jin dan syaitan.  Kita lebih baik untuk berada di dalam rumah pada waktu maghrib ini.
5.  Waktu Isyak

Waktu Isyak
Apabila masuk waktu Isyak, alam berubah ke warna merah dan seterusnya memasuki fasa kegelapan. Waktu Isyak ini menyimpan rahsia ketenteraman dan kedamaian di mana frekuensinya bersamaan dengan sistem kawalan otak.
Mereka yang kerap ketinggalan Isyanya akan selalu berada dalam kegelisahan.  Ketika ini alam berada dalam kegelapan dan sebetulnya, inilah waktu tidur dalam Islam di mana keseluruhan sistem tubuh berada dalam keadaan rehat sepenuhnya.
Semoga kita semua mendapat segala manfaat daripada kejadian-kejadian alam yang hebat ciptaan Allah SWT ini.  Benarlah setiap satu yang Allah jadikan adalah tidak dengan sia-sia.  Segalanya terdapat hikmah di dalamnya.  Renung-renungkan lah…- sumber

Tiada ulasan:

Catat Ulasan