KARIPAP PUSING

Khamis, 18 Julai 2013

Siapakah Yang Celik di Dunia Tetapi Buta Di Akhirat

Umumnya, ramai manusia diciptakan oleh Allah SWT dalam keadaan celik matanya, boleh melihat dengan sempurna ciptaan Allah SWT, boleh makan dan minum, berjalan, bekerja dan melakukan pelbagai perkara dengan kehendak hati kerana matanya yang celik.
Tetapi, di  hari akhirat nanti ada di antara orang-orang yang celik di dunia ini dibangkitkan oleh Allah SWT dalam keadaan buta. Siapakah golongan itu dan mengapakah mereka ini dibangkitkan dalam keadaan sedemikian?
Baik atau buruk…kita harus bijak memilihnya
Orang-orang yang dibutakan di akhirat kelak ialah mereka yang  berpaling daripada ajaran Allah yang sebenar, tidak melakukan perintah Allah, sebaliknya melakukan maksiat dan membuat dosa-dosa besar serta menzalimi orang lain.
Seterusnya, matanya tidak digunakan untuk melihat kebenaran, sebaliknya digunakan untuk melihat kebatilan. Orang-orang seperti ini hidup di dunia akan disempitkan, tidak tenang, menderita dan ditimpa musibah. Manakala di akhirat pula, mereka menjadi buta sebagai balasan keingkaran ketika berada di dunia. 
Firman Allah SWT maksudnya :
“Dan sesiapa yang berpaling ingkar daripada ingatan dan petunjuk-Ku, maka sesungguhnya adalah baginya kehidupan yang sempit, dan Kami akan himpunkan dia pada hari kiamat dalam keadaan buta. Ia berkata: ‘Wahai Tuhanku, mengapa Engkau himpunkan daku dalam keadaan buta, pada hal aku dulu celik’?”(Surah Taha (20) ayat 124-125)
Perbuatan kita semasa di dunia menentukan kedudukan di sisi Allah SWT di akhirat dan begitulah sebaliknya. Jika kita benar-benar taat dan akrabnya di dunia dengan Allah SWT, maka di akhirat pastinya Allah SWT akan mendampingi kita.
Siapa yang mengikut petunjuk Allah mereka tidak akan sesat dan tidak pula akan menderita sengsara ditimpa azab pada hari kiamat nanti. Sesiapa yang ingkar daripada mengikut petunjuk Allah sesungguhnya kehidupan mereka pada hari kiamat nanti sukar, sempit dan dan dihidupkan dalam keadaan buta.
Demikianlah balasan terhadap orang-orang yang diberi peringatan tetapi lalai dan ingkar, lalu Allah melupakan mereka pada hari kiamat nanti sebagaimana mereka lupa kepada Allah semasa berada di dunia.
Allah berfirman:
“Demikianlah keadaannya! Telah datang ayat-ayat keterangan Kami kepadamu, lalu engkau melupakan serta meninggalkannya, dan demikianlah engkau pada hari ini dilupakan serta ditinggalkan”. (Surah Taha (20) ayat 126)
Seorang sahabat Nabi, Samurah bin Jundab berkata:
“Sesiapa yang ingin mengetahui kedudukannya di sisi Allah SWT, maka periksalah kedudukan Allah di sisinya. Barang siapa yang menghormati perintah Allah, lalu bersegera melakukannya, menjauhkan diri daripada larangan Allah, juga berusaha menghiasi diri dengan adab-adab Islam, maka kedudukan di sisi Allah pun terhormat.”
Menginsafi kesilapan diri sangat dituntut dalam Islam
Justeru, seandainya  mata jika dihalakan kepada kemaksiatan boleh menyebabkan seseorang itu menerima azab di akhirat. Begitu juga mulut, kaki, tangan dan anggota lain perlu dihalakan kepada ketaatan kepada Allah SWT barulah beroleh selamat dan kasih sayang daripada  Allah SWT.
Oleh itu,  marilah sama-sama kita menghitung diri sendiri, apakah amalan kita sudah cukup untuk bertemu dengan Allah SWT di akhirat kelak?
Apakah  segala amalan yang kita lakukan di dunia ini dijamin pahala di akhirat. Ingatlah segala amalan akan diperhitungkan segala apa yang buruk dan yang baik.  Mari lah kita sama-sama berbuat kebaikan dan ingatlah bahawa janji Allah SWT itu benar… renung-renungkan. -sumber

Tiada ulasan:

Catat Ulasan